The UX Cambridge programme contains over 35 exciting sessions.

The UX Cambridge programme is also available as an A4 PDF here.

Day One - Wednesday 12 September 2018

8:15  Conference Registration

9:15  Welcome to UX Cambridge

Room

McGrath Theatre

9:30

Keynote

The tools we use: challenging dogma in the design process

60 minutes

Emmet Connolly

Intercom

10:30  Refreshment Break

Room

McGrath Theatre

SCR

Ramsden

Rushmore

11:00

McGrath Theatre room

 Case Study

Research smarter, not harder

45 minutes

James Lang

Google

Switchover

Switchover

Ramsden room

 Workshop

First steps to inclusive design

90 minutes

Raphael Clegg-Vinell

AbilityNet

Madeleine Pritchard

City, University of London

Rushmore room

 Workshop

How might we design new services to educate children to have a healthier relationship with food?

90 minutes

Christina Li

Melon Experience Design

Rachel Liu

Pearson Education

11:50

SCR room

 Case Study

Humans, heat and hygiene

45 minutes

Aly Blenkin

Pivotal Labs

Ellie Ereira

Pivotal Labs

12:35  Lunch Break

13:30

McGrath Theatre room

 Case Study

A practical guide to design visioning

45 minutes

Josh Sassoon

Thumbtack

Switchover

SCR room

 Case Study

Two worlds collide: UX within agencies and large corporations

45 minutes

Flow Bohl

Bloomberg New Energy Finance

Switchover

Ramsden room

 Workshop

An introduction to human-centred design leadership

90 minutes

David Hoang

One Medical

14:20

McGrath Theatre room

 Case Study

Beyond Milkshakes: Using JTBD for innovation and product design

45 minutes

Natalia Rey

Redgate

Matthew Godfrey

Redgate

15:05  Refreshment Break

15:30

McGrath Theatre room

 Case Study

Product UX cahoots - bending the experience of remote agile UX practice

60 minutes

Sven Laqua

Digital Science

Revital Kristal

Biodata

Ramsden room

 Tutorial

Usability testing on steroids

60 minutes

Dr Nikiforos Karamanis

European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI)

Rushmore room

 Tutorial

Design friction: make me think!

60 minutes

Cristina Viganò

Cyber-Duck

16:30

Switchover

Room

McGrath Theatre

16:40

 Lightning Talks

Growing a UX team: 5 things I wish I'd known

10 minutes

Jen Hennings

Omobono Ltd

Your lightning talk?

10 minutes

You?

17:30  Social Evening

Day Two - Thursday 13 September 2018

09:00  Conference Registration

Room

McGrath Theatre

9:30

Keynote

UnEnded: how shards of broken experiences impact us all

60 minutes

Joe Macleod

AndEnd

10:30  Refreshment Break

Room

McGrath Theatre

SCR

Ramsden

Rushmore

11:00

McGrath Theatre room

 Case Study

The many faces of service blueprints

45 minutes

Tero Väänänen

NHS Digital

Switchover

Ramsden room

 Workshop

The art of surviving UX projects

90 minutes

James Chudley

cxpartners

Rushmore room

 Hands-On

Adventures in dataland

90 minutes

Louise Petre

GDS

Natalie Baron

GDS

Lorna Tang

GDS

11:50

McGrath Theatre room

 Case Study

Pixels and prisons

45 minutes

Jay Heal

Ministry of Justice

SCR room

 Case Study

Involving everyone in UX

45 minutes

Llara Geddes

User Conversion

12:35  Lunch Break

13:30

McGrath Theatre room

 Case Study

The robots are coming! Are you ready?

45 minutes

Tom Castle

Royal Bank of Scotland / Natwest

Switchover

SCR room

 Case Study

The gap between product and UX

45 minutes

Jack Rich

Ocado Technology

Switchover

Ramsden room

 Hands-On

Quick practical tools for assessing visual inclusion

150 minutes

Joy Deane

University of Cambridge

Yuanyuan (Daisy) Liu

University of Cambridge

Rushmore room

 Tutorial

Hypothesise like you mean it

150 minutes

Chris Massey

Mind the Product

Lisa Long

Before you code

14:20

McGrath Theatre room

 Case Study

Let’s talk: uniting dev and UX to design for voice

45 minutes

Pascal Heynol

USEEDS GmbH

SCR room

 Case Study

Where innovations go to die, and how to avoid it

45 minutes

Franco Papeschi

Idean

15:05  Refreshment Break

15:30

SCR room

 Case Study

The power of Design Systems

60 minutes

Kamil Kuczynski

Cambridge Assessment English

Martin Rio Sixto

Cambridge Assessment English

Continued

Ramsden room

 Hands-On

Quick practical tools for assessing visual inclusion

150 minutes

Joy Deane

University of Cambridge

Yuanyuan (Daisy) Liu

University of Cambridge

Continued

Rushmore room

 Tutorial

Hypothesise like you mean it

150 minutes

Chris Massey

Mind the Product

Lisa Long

Before you code

16:30  Social Evening

Day Three - Friday 14 September 2018

09:00  Conference Registration

Room

McGrath Theatre

9:30

Keynote

Designing inclusive products

60 minutes

Sara Wachter-Boettcher

Principal, Rare Union and Author, Technically Wrong

10:30  Refreshment Break

Room

McGrath Theatre

SCR

Ramsden

Rushmore

11:00

McGrath Theatre room

 Case Study

Making content patterns

45 minutes

Hinrich von Haaren

Content Design London

Switchover

SCR room

 Hands-On

Sketchnotes in UX design

90 minutes

Makayla Lewis

Brunel University London

Ramsden room

 Workshop

Practical design principles

90 minutes

Ben Brignell

Brignell Ltd

Rushmore room

 Workshop

Inclusive Design Practice

90 minutes

Florence Okoye

Natural History Museum

11:50

McGrath Theatre room

 Case Study

Intelligent outcomes: practical application of learning systems to improve patient experiences

45 minutes

Tim Caynes

Foolproof

Jane Vance

Foolproof

12:35  Lunch Break

13:30

McGrath Theatre room

 Case Study

The magic of UX - exposing bias through the medium of card magic

60 minutes

Gareth Dunlop

Fathom

SCR room

 Workshop

User research with social media

60 minutes

Dave Ellender

Evidence Tools

Ramsden room

 Workshop

I want my MVP

60 minutes

Alastair Lee

Pilot Works

14:30  Refreshment Break

Room

McGrath Theatre

15:00

Endnote

The facilitation kata: perspectives and exercises in facilitating everyday design activities

60 minutes

Alisan Atvur

User Experience Researcher and Design Educator

16:00  Conference Close  10 minutes

Case Study/Experience Report

A presentation and discussion of real-life (not theoretical) experiences of the application (or mis-application) of service design techniques. Case studies and experience reports include some discussion of lessons learned and an indication of how novel the work is.

Hands-On

Participants learn a new approach, tool or technology through using it to solve one or more practical exercises. Any software/hardware requirements are disclosed in the session description.

Tutorial

A session focused around some specific tool, technique or issue. Primarily led by the speaker, tutorials usually include some elements of interactivity or individual / group exercise.

Workshop

An in-depth working session on a specific topic. May include paper presentations.

Lightning Talks

Short talks (max 10 minutes) on almost any topic.